Ordets makt

Vi pratar ofta om tanken kraft och om makten i det talade ordet. Ordets makt är stor, men hur förhåller vi oss till det i umgänget med medmänniskor, vänner och familj. Ett sagt ord är omöjligt att få osagt och vi vill ju kunna umgås utan onödiga konflikter och gräl. Konsten att umgås är inte alltid så enkel. Viljor, känslor och åsikter kan krocka ibland.

Media öser information och åsikter över oss och samtalen med vänner blir rätt ofta intensiva. Åsikter går isär. Ibland slänger vi ur oss en massa tyckanden, utan att riktigt tänka på vad vi säger. Men inte ens bland vänner är det ok. Det är lätt att ens egna mening slinker ut, utan att någon bett om det. Plötsligt får någon som berättat om något en annans persons åsikt till svar och det trevliga samtalet blir en otrevlig diskussion. Tänk dig för. var lite diplomatisk och sparsam med kommentarer. Acceptera andras åsikter även om du tycker annorlunda.

Det värsta man kan göra är att tro att alla andra ska anpassa sig efter våra åsikter och behov. Är man inte på hemmaplan, måste man kunna anpassa sig. Om man “smälter in” gruppen och känner av är det lättare att vara sig själv utan att hamna i konflikt. Utomlands brukar vi inte ha några problem att acceptera mat, människor och kultur utan att försöka få dem att bli som vi. Borde vi klara hemma också. God atmosfär uppstår inte av sig själv, utan beror på människors inställning till varandra.

Det personliga samtalet är mycket viktigt. När jag besökt Japan har jag alltid varit fascinerad av hur artiga alla är mot varandra. I asiatiska kulturer är det en gyllene regel när man umgås med andra, att bevara harmonin mellan människor. Att “förlora ansiktet” är samma som att förlora sin heder. Därför är det helt omöjligt att håna eller göra narr av någon. Att göra sig rolig på någon annans bekostnad är ett av de värsta misstagen man kan göra. Då är man inte längre trovärdig. Karma verkar omgående.

Att acceptera andras åsikter, även om de är helt annorlunda ens egna, det är viktigt. Men på något sätt verkar vi ha svårt för det. Vi går lätt över till personangrepp när vi diskuterar och det kommer mer att handla om att övertyga och omvända än om ämnet. Varför bli ovän med någon bara för att människan har en annan åsikt. Likaså verkar det ligga i vår natur att ha svårt att medge ett misstag. Att säga förlåt jag hade fel. Kom att tänka på allt detta vid sista fullmånen 20 oktober, när jag gjorde ritualer för att förlåta både mig själv och andra. Den 23 oktober till den 21 november {Skorpionen] är det ärkeängel Jeremiel, förlåtelsens ängel, som är mest framträdande. Så ännu är det en bra tid för förlåtelse-ritualer. Men, men, vi kan alltid förlåta och förlåtas.

Med ljus och kärlek från Laura

Kristallers magi

October 19, 2021

Skal vi tale dansk?

October 26, 2021